Голова офісу Зеленського хоче повернення норм мовного закону Колесніченка-Ківалова

Керівник офісу президента, юрист Андрій Богдан виступив з ідеєю повернути російську мову як регіональну. Зокрема, він пропонує через референдум “дозволити російську мову” в Донецькій і Луганській та, можливо, в інших областях, щоб вони були територією України.

Про це пише “Новинарня“, посилаючись на інтерв’ю Богдана “РБК-Україна”, що вийшло друком 1 липня.

За його словами, на початку каденції президента Зеленського їхня команда заявляла про референдум не щодо переговорів із Росією, “а з якихось тонких моментів, наприклад, з питання про мову”.

Богдан допускає розширення прав російської мови, якщо ціною цього буде припинення бойових дій.

“Ми можемо Донецькій і Луганській області дозволити розмовляти російською мовою, якщо в нас почнеться мир у країні? Ставимо питання – “так/ні”. Якщо можемо, тоді Донецьк і Луганськ спілкуються російською мовою”, – сказав глава адміністрації президента.

На запитання журналіста, чи він розуміє силу прецеденту (“ви дозволили Донецьку і Луганську, потім приходить Одеса і каже, що теж хоче”), Богдан риторично відповів: “Давайте ще угробимо 15 тисяч наших громадян у війні?”

“Розмовляти нескінченно про хороше можна. Але в цей час треба поїхати на фронт, подивитися, хто і як розмовляє в окопах, і прийняти рішення”, – додав він, маючи на увазі широке вживання російської мови військовими ЗСУ.

Водночас Андрій Богдан висловився проти того, щоб “відразу зробити російську другою державною”, адже “вона (друга державна мова) поглиблює конфлікт”, а не вирішує питання.

В інтерв’ю не прозвучало запитання про долю закону про державну мову, ухваленого Верховною Радою у квітні. Водночас він підтримав норми закону про мови Колесніченка-Ківалова, який був скасований Конституційним Судом.

“Регіональні мови [як у законі Колесніченка-Ківалова] – напевно. Особисто моя думка: я б дозволив Донецьку і Луганську державну – українську, регіональну – російську і за умови, що після цього вони – територія України”, – сказав голова адміністрації Зеленського.

На запитання, “а якщо так захоче Харків і Одеса?”, він відповів: “Тоді давайте змусимо всіх розмовляти українською? Тоді зупинимося на тому, що Україна – це у нас буде Тернопільська, Львівська та Івано-Франківська області. Ми повинні шукати компроміси, чи ми повинні всім нав’язувати думку якоїсь частини України?”