Активісти та українські зірки нагадають про квоти на україномовну музику

8 листопада вступає в силу закон про квоти на україномовну музику в радіоефірі, прийняття якого неодноразово намагалися зірвати представники проросійських медіагруп.

В цей день об 11:00 під будівлею Національної Ради з питань телебачення та радіомовлення за адресою м. Київ, вул. Прорізна, 2, громадські активісти проведуть прес-брифінг для ЗМІ та акцію-попередження про необхідність дотримання норм закону.

До участі у акції запрошені українські артисти, що висловили активну підтримку впровадженню квот: Сергій Фоменко, гурт “Мандри”, Вадим Красноокий, гурт “Med Heads”, Сергій Василюк, гурт “Тінь Сонця”, гурт “ТаРута”, гурт “Гайдамаки”, гурт  “Kozak System”, співачки Ейра, Тоня Матвієнко та інші.

У рамках акції активісти презентують громадські механізми контролю за дотриманням квот у радіоефірі, а також оголосять, на які рішучі дії слід очікувати медіакорпораціям та очільникам Нацради з питань телебачення та радіомовлення у випадку будь-яких спроб саботажу виконання норм новоспеченого закону. Також на акції буде оголошено про місце і час оприлюднення першого громадського моніторингу радіостанцій щодо дотримання квот.

Нагадаємо, з 8 листопада українські радіостанції зобов’язані забезпечувати частку пісень державною мовою не менше 25% від загального обсягу пісень, поширених протягом доби, зокрема, не менше 25% від загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу з 7.00 до 14.00 та з 15.00 до 22.00 години.

Нещодавно, Національна Рада з питань телебачення та радіомовлення оприлюднила меморандум між представниками радіостанцій, яким намагалася обмежити дію закону, чим викликала різку критику голови Нацради пана Артеменка з боку спікера парламенту Андрія Парубія: “І нагадую, поки є присутній Артеменко, що вступає в дію Закон про квоти на українському радіо, який прийнятий Верховною Радою України. І хочу попередити: будь-який саботаж Верховною Радою буде відслідковуватись і буде каратись. Якщо будуть спроби саботажу, а такі спроби робляться, парламент швидко внесе зміни про покарання і кримінальну відповідальність. Я сподіваюсь, до того не дойде, я думаю, ви підтримаєте позицію парламенту, і ми спільно, гуртом, плече до плеча захистимо українську пісню на українському радіо.

З питань акредитації на подію телефонуйте за номером (093) 768 80 83.