Депутати підтримали в першому читанні громадський законопроект про мову (№5670-д)

Сьогодні, 4 жовтня, 261 депутат проголосував за проект Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної” (№5670-д) у першому читанні.  

Законопроект підтримали фракції партій “Блок Петра Порошенка”, “Народний фронт”, “Об’єднання “Самопоміч”, “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”, Радикальна партія Олега Ляшка, позафракційні. Не голосували “за”: “Опозиційний блок”, частина позафракційних, серед яких, зокрема, депутати від ВО “Свобода”.

Під час розгляду чотирьох законопроектів про мову частина депутатів підтримували виключно проект “Про мови в Україні” № 5556, який експерти називають декларативним та таким, що містить низку помилок.

Проте, після довгих дискусій у сесійній залі знайшлося достатньо голосів, щоб ухвалити за основу громадський законопроект №5670-д. Його чекає ще внесення правок та друге читання.

З самого ранку під стінами Верховної Ради відбувалася акція за ухвалення законопроекту про мову.

фото

Фото Олега Слабоспицького

Нагадаємо, 28 лютого 2018 року Конституційний Суд України визнав неконституційним закон Ківалова-Колесніченка. 7 червня 2017 року депутати на засіданні Комітету з питань культури і духовності Верховної Ради України підтримали три законопроекти, що стосуються державної мови, а також четвертий законопроект, який напрацював Комітет разом з громадськістю, взявши за основу проект № 5670.

6 березня 2018 року представники громадськості закликали уряд публічно підтримати законопроект «Про забезпечення функціонування української мови як державної» №5670-д та звернулись до Верховної Ради України з закликом ухвалити його в першому читанні. Законопроект підтримали, зокрема, Міністерство культури України, Міністерство освіти і науки України, Міністерство Молоді та спорту України, Держкомтелерадіо, Вчена рада Львівського національного університету імені Івана Франка, Вчена рада Національного університету «Києво-Могилянська академія», Вчена рада Київського національного університету, широке коло громадських організацій, діячів культури та експертів, громадських діячів Донеччини тощо.

3 жовтня 2018 року коаліція громадських організацій Реанімаційний Пакет Реформ закликала народних депутатів України об’єднатися навколо законопроекту №5670-д і прийняти його за основу в першому читанні.  “В той же час, при підготовці законопроекту до другого читання, в ньому можуть бути враховані пропозиції, що сприятимуть удосконаленню акту і досягнення суспільного консенсусу в цьому вкрай важливому для державної єдності й національної безпеки України питанні”, – висловились в Реанімаційному пакеті реформ.

3 жовтня експертна група з питань мовної політики, утворена на виконання Указу Президента про “десятиріччя української мови”, закликала Парламент підтримати законопроект №5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної».